Δύο χρόνια μετά τον πρώτο «σπόρο» που ρίξαμε -12ωρο εργαστήριο μετά από πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Ρεθύμνου και μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ένωσης κ. Αγγ. Καψάσκη, και της προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, κ. Ειρήνης Βογιατζή- κάτι, σημαντικό, φύτρωσε μέσα από την προσπάθεια, την αφοσίωση και τη διάθεση πειραματισμού εμπνευσμένων συναδέλφων: μια συνάντηση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και, μάλιστα, με διαθεματική διασύνδεση με τις φυσικές επιστήμες (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών).
Θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή μας να την παρακολουθήσουμε και ευχόμαστε να είναι η αρχή μιας μεγάλης παράδοσης στην Κρήτη.
Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στο εξαιρετικά διατυπωμένο σκεπτικό των διοργανωτών:
«… Προσπάθεια συνάντησης και σύνδεσης –με τρόπο συγκροτημένο και στη βάση της συμπληρωματικότητας και της συνεργασίας– γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και αποσκοπεί στην αλλαγή παραδείγματος των γραμματισμών που απαιτείται να καλλιεργούνται στο σχολείο.
Η διαδικασία: συστηματικότητα/ οργάνωση / εξάσκηση
Πρώτα απ’ όλα: τόλμη για πειραματισμός.
Η φετινή διοργάνωση ακολουθεί το γνωμικό «η αρχή το ήμισυ του παντός» και αποσκοπεί: α) στην παρουσίαση της διαδικασίας β) στη συνάντηση, γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων γ) και κυρίως αποσκοπεί στην πρόσκληση των συναδέλφων και στην απαρχή μιας συνεργασίας σε συστηματική βάση από την αρχή της επόμενης χρονιάς, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης και ανταλλαγής εμπειριών.
Φέτος δουλέψαμε μια ομάδα ανθρώπων-φυσικών και φιλολόγων- που μπορέσαμε γρήγορα να συναντηθούμε και να διοργανώσουμε κάποιες συναντήσεις. Περισσότερο ως πιλοτική και προπαρασκευαστική φάση. Το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρό και δεν προλάβαμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Έτσι, οι αγώνες αντιλογίας θα είναι περισσότερο πειραματισμός και ανάλογες και οι προσδοκίες αυτών που θα τους παρακολουθήσουν. Ευελπιστούμε ότι θα δώσουν το υλικό για σκέψη στους συναδέλφους που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και με τις δικές τους πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες θα συναντηθούμε από τον Σεπτέμβρη.
ΘΕΜΑΤΑ
Επελέγησαν θέματα επιστήμης και τεχνολογίας τα οποία απασχολούν καθημερινά τον πολίτη. Τα θέματα που αναλύσαμε στο πλαίσιο των συναντήσεων μας, είναι τα ακόλουθα.
1. Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας.
2. Διαχείριση Φυσικών Πόρων.
3. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί.
4. Προστασία Περιβάλλοντος και ειδικότερα.
α) Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
β)Τρύπα του όζοντος.
Για τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν αρκετές απόψεις και η επιστημονική τεκμηρίωση τους και οι μαθητές ασκήθηκαν παραδειγματικά σε αγώνες αντιλογίας στις συγκεκριμένες ενότητες».