Τελικοί αγώνες #Climate of Change debates

   Στις 26/6/2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «End Climate Change, Start Climate of Change» υπό τον συντονισμό της WeWorld. Οι τελικοί αγώνες επιχειρηματολογίας συνδιοργανώθηκαν από την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» και την ActionAid Ελλάδας. Στον τελικό συμμετείχαν οι νικητές των τοπικών διοργανώσεων του προγράμματος, νέοι 16-26 ετών που φοιτούν σε λύκεια και πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά), ήτοι 2 ομάδες από Κρήτη, 2 από Πελοπόννησο, 3 από Αθήνα, 1 Γυμνασίων και 4 φοιτητών.

   Τα θέματα των τελικών εστιάστηκαν στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, αναδεικνύοντας παράλληλα τις διασυνδέσεις με το τρέχον αναπτυξιακό μοντέλο, το οικονομικό μας σύστημα, καθώς και τον τρόπο ζωής μας.

   Από τους τελικούς αγώνες προέκυψαν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών/-τριών και μία τριμελής ομάδα φοιτητών/-τριών, οι οποίες θα λάβουν μέρος στους πανευρωπαϊκούς τελικούς αγώνες του προγράμματος, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες αρχές Νοεμβρίου του 2021. Οι νικητές ήταν οι εξής: από Θεσσαλονίκη οι Δανιηλίδης Σάββας, Φανούλης Παναγιώτης, Καφετζή Διαμάντω, από Καλαμάτα οι Χιώτη Μαίρη, Παλαντζα Βασιλική, Δήμητρα Λαγούδη, Μπουσούνη Ανθή, και η φοιτητική ομάδα που αποτελείται από τη Βυρζιγιανάκη Ειρήνη, τον Ζαγοράκη Παύλο και τη Δάλκου Παναγιώτα.

  Επιπλέον, αναδείχθηκαν βάσει βαθμολογίας οι καλύτεροι ομιλητές/-τριες: Παπαδοπούλου Μαρία (Ρέθυμνο), Φανούλης Παναγιώτης (Θεσσαλονίκη), Σάββας Δανιηλίδης (Θεσσαλονίκη), Μπουσούνη Ανθή (Καλαμάτα) και αναπληρωματική η Ελεάννα Κουλουριώτη (Αθήνα). Ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση, η Ένωση Ρητορικής πρότεινε τους παραπάνω ομιλητές/-τριες για να συμμετάσχουν  στις 26-27/8/21 στο Nostos Conference, 26-27/8/21, με θέμα τον Άνθρωπο και την Τεχνητή Νοημοσύνη (https://www.snfnostos.org/en/snf-conference-2021/). Η παρουσία τους ήταν εξαιρετική και τους/τις συγχαίρουμε θερμά!

  Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στη Δρα Χριστίνα Νομικού, διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Αγ. Δημητρίου και Γ.Γ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (https://pfpo.gr) που ανταποκρίθηκε αμέσως και ένθερμα στην πρόσκληση συμμετοχής στην επιτροπή θεμάτων του τελικού. Η συμβολή της στην εύστοχη επιλογή των θεμάτων και τη διεξαγωγή των αγώνων ήταν πολύτιμη. Μετά από σχετική πρόσκλησή της, μέλη των ομάδων της διοργάνωσης θα συμμετάσχουν τον Σεπτέμβριο σε ένα ανοικτό δημόσιο αγώνα επιχειρηματολογίας με θέμα τα δικαιώματα των ζώων, τον οποίο θα συνδιοργανώσει η Ένωση Ρητορικής και η ΠΦΠΟ.

  Στην επιλογή των θεμάτων των τελικών αγώνων συνέβαλαν και τους ευχαριστούμε θερμά, και τα παρακάτω μέλη της Ένωσης, ιδιαίτερα έμπειρα στη διοργάνωση αγώνων και στην εμψύχωση ρητορικών ομίλων: Κατερίνα Καρακώτσου, Αντιγόνη Κουτίνηκαι Μανώλης Πολυχρονίδης.

   Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος, την ευθύνη επικοινωνίας με τις ομάδες και τον σχεδιασμό των διημερίδων και των επιμορφώσεων, από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, ανέλαβαν, με ανάθεση της ActionAid Hellas, η πρόεδρος της Ένωσης Ρητορικής, Βάλια Λουτριανάκη και η εκπαιδεύτρια ρητορικής-μέλος της επιμορφωτικής ομάδας της Ένωσης, Γιώτα Γιαννοπούλου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία οφείλουμε στη Δήμητρα Σπαθαρίδου και τη Μαρίζα Τσαχαλή, υπεύθυνες του προγράμματος από την πλευρά της ActionAid. Το εγχειρίδιο που συντάχθηκε και εκδόθηκε με συμβουλές για τους αγώνες επιχειρηματολογίας αποτελεί μοναδικό και πολύ χρήσιμο οδηγό για νέες αλλά και έμπειρες ομάδες. Ο οδηγός αυτός θα ανανεώνεται κάθε χρόνο ως συλλογικός τόμος.

   Για την τεχνική υποστήριξη των αγώνων της Αθήνας και της Κρήτης θερμές ευχαριστίες για την οργάνωση και συστηματοποίηση οφείλουμε στη Χριστίνα Κατσέτη.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλοι και όλες οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα κληθούν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Νέων της Ένωσης Ρητορικής, προκειμένου να συνεχίσουν να έρχονται σε επαφή, ανταλλάσσοντας ιδέες για σύγχρονα θέματα και προβλήματα και πραγματοποιώντας κοινές δράσεις.

  Τέλος, η διοργάνωση δεν θα είχε καταστεί εφικτή και επιτυχής χωρίς τη σταθερή και εθελοντική συμβολή του σώματος κριτών που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή και παρακολούθησαν και σχετικές επιμορφώσεις: εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές ρητορικής, φοιτητές/-τριες και απόφοιτοι/-ες του ΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΕΚΠΑ), μέλη όλων των ελληνικών φοιτητικών ρητορικών ομίλων και μάλιτα του Ρητορικού Ομίλου Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, αλλά και Συντονιστές Εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων, όλοι και όλες διέθεσαν χρόνο, μοιράστηκαν γνώσεις και ενθάρρυναν σε ανοικτές κρίσεις τις ομάδες. Ελάχιστη αναγνώριση αποτελεί η αναφορά των ονομάτων τους (περιλαμβάνονται, με τυχαία σειρά, όσοι και όσες έχουν εγγραφεί στον κεντρικό μας κατάλογο και συμμετείχαν στους τελικούς – παρακαλούμε ενημερώστε μας εάν έχει γίνει εκ παραδρομής παράλειψη. Δεν περιλαμβάνονται οι κριτές των τοπικών διοργανώσεων σε Πελοπόννησο και Κρήτη.):

Δήμητρα Καραγιάννη, Άννα Πάου, Κορίνα Βολιώτη, Ελένη Λαμπρινάκου, Μανώλης Πολυχρονίδης, Ασπασία Αθανασοπούλου, Δήμητρα Σταθοπούλου, Κατερίνα Καρακώτσου, Ελένη Γκόνου, Φωτεινή Παπασάββα, Ευσταθία Λαλιώτου, Καλλιόπη Καλποδήμου, Ευαγγελία Ντούπα, Αλέξανδρος Κανάκης, Αλέξανδρος Κανάκης, Αντώνης Σταυριανός, Κατερίνα Πιτρόπου, Κατερίνα Κουτρούπα, Γεωργία Καρέλα, Κωνσταντίνος Σιδέρης, Ιωάννα Καμπούρμαλη, Βερονίκη Κουτουζή Σίνου, Νάγια Τρίγκα, Μαρία Βενιέρη, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αργύρης Μποζίκας, Δημοπούλου Βαρβάρα, Δάφνη Πανάγου, Ρούλα Μουντάνου, Γεωργία Πάτση, Παναγιώτης Μυλωνάκης, Αναστασία Σιατραβάνη, Πέτρος Ποθητός Καραμπάτσος, Αντιγόνη Κουτίνη, Ελένη Μπενέκου, Άννα Καπράλου, Ζωή Πορφύρη, Ευτυχία Πήττα, Δημήτριος Πήττας, Όλγα Παχή, Σαλώμη Δερμάτη, Θωμαΐς Νταφούλη, Ελένη Βολονάκη, Ιωάννης Σόλαρης, Δέσποινα Φρονιμοπούλου, Ελισάβετ Σταθοπούλου, Γεωργία Καρούντζου, Αθανασία Χρονοπούλου, Βασιλική Τσουμάλη, Δήμητρα Ασημακοπούλου, Μαριέλα Αποστολάκη, Δέσποινα Ποιμενίδου, Έλλη Λελεδάκη, Κορίνα Δρύλλη, Αλέξανδρος Σαγρής, Μαριλίνα Φωτίου, Γεώργιος-Νικόλαος Βλάχος, Ηλιανα Κρασσά, Ελενα Κουμεντάκου, Ιωάννα Παπαμάγκανα, Κωνσταντίνος Καραμπίνης, Αικατερίνη Μπίτζιου, Μαρίνα Καζάκου, Άννα Πεκρίδου, Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Ευαγγελία Καρατζιούλα, Κέλλυ Αντωνάτου, Μερσίνη Μαρκοπούλου, Βασιλική Παναγοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαρία Μάγκλαρη, Φένια Βλάχου, Μαρσώ Μαρκεσίνη, Σταυρούλα Γρουσουζάκου, Βασίλης Μπαζάνης, Αντώνης Γούπιος, Νίκος Καλαντζής, Χαρά Μεγαγιάννη, Κέλλυ Μιχοπούλου-Ευάγγελος Μαλμέν-Αλέξανδρος Κωτσιόπουλος, Μαρία Λιτσάρδου, Ελευθερία Τσιανάκα, Στέλλα Κυριάκη, Ελένη Μαργαρίτη, Ειρήνη Σαλβαράκη, Φώτης Παπαδόπουλος.

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες εδώ: https://climateofchange.info/greece/agwnes-rhtorikhs-climate-of-change-nikhtes/

Advertisement