Εκπαιδευτικοί Αγώνες #ClimateofChange Debates

Η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση είναι ο αποκλειστικός συνεργαζόμενος φορέας της ActionAid Hellas, μετά από πρόσκληση συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EndClimateChange, StartClimateofChange» υπό τον συντονισμό της WeWorld. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 εταίρους (ευρωπαϊκές ΜΚΟ, πανεπιστήμια και τοπικές δημόσιες αρχές) σε 13 χώρες της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δράσεων της DEAR (Development Education and Awareness Raising Programme) για την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης.

Οι Αγώνες απευθύνονται σε νέους και νέες 15-26 ετών που φοιτούν σε λύκεια και πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά) και θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2021.

Τα θέματα που θα κληθούν να συζητήσουν οι μαθητές και οι φοιτητές είναι παγκόσμιας εμβέλειας: ανθρώπινα δικαιώματα, συμπερίληψη, συμμετοχικότητα, προστασία του περιβάλλοντος, καταπολέμηση των διακρίσεων, μετανάστευση και ανάπτυξη, πολιτικές για τους νέους κ.λπ.  Σε κάθε αγώνα συμμετέχουν δύο τριμελείς ομάδες οι οποίες επιχειρηματολογούν και υποστηρίζουν, ενώπιον κριτών και κοινού, τη θέση που αναλαμβάνουν μετά από κλήρωση, υπέρ ή κατά ενός ορισμένου θέματος. Οι κανόνες της παρούσας διοργάνωσης είναι ίδιοι με εκείνους των Αγώνων Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας.

Για τους υπεύθυνους/-ες καθηγητές/-τριες σχολείων και για τους φοιτητές/-τριες θα διοργανωθούν διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Οι «Αγώνες Επιχειρηματολογίας – #ClimateofChange» θα διοργανωθούν ξεχωριστά για μαθητές και για φοιτητές χωρίς καμία επιβάρυνση των συμμετεχόντων και των φορέων που εκπροσωπούν. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα έχουν επιλεγεί και ανακηρυχθεί οι νικήτριες ομάδες σε εθνικό επίπεδο, ήτοι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών/-τριών και μία τριμελής ομάδα φοιτητών, οι οποίες θα λάβουν μέρος στους πανευρωπαϊκούς τελικούς αγώνες, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, αρχές Νοεμβρίου του 2021.

Ενδιαφερόμενοι/-ες μαθητές/-τριες και φοιτητές/-τριες καλούνται να προεγγραφούν σε πρώτη φάση ατομικά έως τις 15 Ιανουαρίου 2021 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας https://forms.gle/rLhbah585tkCXZGT6 Σε δεύτερη φάση θα ζητηθεί να δηλώσουν ομάδες ή θα ενταχθούν σε κάποια. Εκπαιδευτικοί και φοιτητές/-τριες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν και ως κριτές μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα https://forms.gle/eEe2PeZ6gAK1xC6o6 Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Action Aid στο e-mail education.hellas@actionaid.org και με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση στο e-mail rhetoricedugr@gmail.com. Οι «Αγώνες Επιχειρηματολογίας – #ClimateofChange» θα πραγματοποιηθούν σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Χώρα Άνδρου).

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση για όσους και όσες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Advertisement