Η Ένωση προωθεί την άσκηση στην ανάγνωση ως ένα μέσο εμπλουτισμού των εκφραστικών μέσων, εξοικείωσης με τον επιτονισμό και την οπτική επαφή με το κοινό και, κυρίως, προώθησης της ικανότητας βαθείας κατανόησης και «συνομιλίας» με τα κείμενα. Ένας καλός ομιλητής είναι και καλός αναγνώστης, που έχει «δουλέψει» την ικανότητα να κάνει παύσεις, να ακολουθεί τον ρυθμό / τη μουσικότητα του κειμένου, να τονίζει τις κατάλληλες λέξεις που θέλει να «καρφωθούν» στο μυαλό του ακροατή, να αποδίδει τα συναισθήματα και τα νοήματα με το κατάλληλο ύφος, να δείχνει ότι έχει «κατακτήσει» το κείμενο και το ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο – προχωρώντας, ίσως, και στις δικές του αναγνώσεις. Ο αναγνώστης «επανασυγγράφει» συχνά το κείμενο και, όπως και ο ομιλητής, προβάλλει τη δική του, αυθεντική, προσέγγιση.
Μέλη μας συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές αναγνώσεις της Οδύσσειας:
Στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της Oλονύχτιας Συμμετοχικής Ανάγνωσης του Ομηρικού έπους «Οδύσσεια», που διοργάνωσαν οι διεθνείς οργανισμοί «EllinikoThεαtro / Ελληνικό Θέατρο Aθήνας και Νέας Υόρκης» και «Διεθνείς Αναγνώστες του Ομήρου / International Readers of Homer». Η εκδήλωση αυτή αποτελεί εορτασμό της προφορικής παράδοσης και συμπεριέλαβε 200 συνολικά αναγνώστες. Η ομάδα μας (αναγνώστης 106) αποτελούνταν από 9 άτομα και πραγματοποίησε την ανάγνωση στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Επίσης, η Ρητορική Ομάδα των Εκπαιδευτικών μας υποστήριξε την εκδήλωση «Επιστροφή του Οδυσσέα», που περιέλαβε μια σειρά δράσεων (απαγγελιών, θεατρικών, μουσικών, αθλητικών εκδηλώσεων) με βάση συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες έχουν καταλήξει οι επιστήμονες ότι διεξήχθησαν τα γεγονότα της Οδύσσειας κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Μαθητές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες διάβασαν φωναχτά ραψωδίες και συζήτησαν για τα γεγονότα και τη μικρή χρονική διάρκειά τους σε σχέση με το πλήθος των στίχων. Δείτε περισσότερα εδώ: http://thereturnofodysseus.gr/