1η Διασχολική Συνάντηση Ρητορικής Τέχνης στο Ρέθυμνο!

rethymno2

To Δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων και σχολείων για την προώθηση της ρητορικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση «Η Ρητορική στο Σχολείο» διοργανώνει για τα μέλη του δικτύου και τους συνεργάτες του την 1η Διασχολική Συνάντηση Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις 28 και 29 Ιουνίου 2016 στο Ρέθυμνο.

Οι προκριματικοί γύροι για όλα τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στο 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου στις 28-29 Ιουνίου 2016 και οι τελικοί θα διεξαχθούν στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο στις 29 Ιουνίου. Οι αγώνες διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Στόχος της διοργάνωσης, όπως και όλων των δράσεων του Δικτύου, είναι η καλλιέργεια των επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων και η άσκηση της κριτικής, δημιουργικής και αφαιρετικής σκέψης των μαθητών μέσω των ρητορικών αγωνισμάτων. Η ρητορική, με καθαρά παιδαγωγική διάσταση, προάγει το «καλώς λέγειν» και το ουσιαστικό «διαλέγεσθαι», που προϋποθέτει ενεργητική ακρόαση, ελεύθερη έκφραση και συμμετοχή και συστηματική αγωγή του προφορικού λόγου, ενώ παράλληλα διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών-αυριανών πολιτών απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα.

Οι μαθητές μπορούν να διαγωνισθούν στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων και στα ατομικά αγωνίσματα της Εκφραστικής ανάγνωσης, του Προτρεπτικού και του Αυθόρμητου Λόγου. Κάθε μαθητής μπορεί να λάβει μέρος στους διττούς λόγους και/ή σε δύο από τα ατομικά αγωνίσματα.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση στη διεύθυνση: https://docs.google.com/forms/d/1fMXmqZ1ihpgBiDcSEwH3OIZlvvzlaW435W2Ewtbhj0o/view  έως 10 Ιουνίου 2016.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ‒ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αποστολάκης Κων/νος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σπαθάρας Δήμος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Βολονάκη Ελένη, Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Kατσαρού Ελένη, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Κρήτης

Καψάσκη Αγγελική, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου

Καλοκύρη Βασιλεία, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου

Κορναράκης Γεώργος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου

Παρασκευάς Παναγιώτης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Χανίων

Λουτριανάκη Βάλια, Φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Εγγλέζου Φωτεινή,  Φιλόλογος, Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Αλίμου,  Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου

3ο Λύκειο Ρεθύμνου

Επικοινωνία/Πληροφορίες  :

Kαψάσκη Αγγελική,  Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου : Τηλ. 2831028442, 6932479101, sxols@dide.reth.sch.gr, https://www.facebook.com/rhetorice

Βογιατζή Ειρήνη Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου : Τηλ.2831027565, 6946814620, sfnrethymnou@gmail.com, http://www.sfnr.gr/