Ολοκλήρωση διημερίδας για την Πειθώ: σύντομος απολογισμός

Πάνω από 400 άτομα συνολικά παρακολούθησαν τη διημερίδα «Ο λόγος της Πειθούς: διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διδακτικές προτάσεις». Πανεπιστημιακοί, σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές ρητορικής, μαθητές και φοιτητές ανέβηκαν όλοι στο ίδιο βήμα, για να μοιραστούν με όλους την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον λόγο που εμπνέει, προτρέπει, πείθει, για τη δομημένη σκέψη, για τη σημασία της αγωγής του ακροατή, για την ικανότητα να διαβλέπουν πίσω από τα ποικίλα μηνύματα και να αποφεύγουν τις «παγίδες πειθούς» ως υποψιασμένοι ενεργοί πολίτες.
Κατά τη διάρκεια των πρωινών ομιλιών, που κατά γενική ομολογία εντυπωσίασαν με την ποικιλία των προσεγγίσεων και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, η πειθώ μέσω της φαντασίας, του θεάτρου και του θεατρικού παιχνιδιού «συνομίλησε» με την πειθώ του πολιτικού λόγου, της διαμεσολάβησης και των win-win διαπραγματεύσεων. Τα απογεύματα της διημερίδας η πειθώ έλαβε «σάρκα και οστά» μέσα από τις παρουσιάσεις 50 μαθητών Β΄ Δημοτικού-Β΄Λυκείου, φοιτητών του διαπανεπιστημιακού Συλλόγου Ρητορικής «Λόγοι» και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, διακεκριμένων απόφοιτων και ενηλίκων. Το συμπέρασμα παντού ίδιο: ο λόγος και η σκέψη σε συνδυασμό, η παιδαγωγική προσέγγιση του ρητορικού και πειστικού λόγου, η άρτια αισθητική και γραμματική μορφή των λεγομένων, η ηθική αξία και ουσία της δημόσιας ομιλίας, η εμπιστοσύνη στον λόγο του ατόμου που έχει ασκηθεί στο να μοιράζεται τις απόψεις και τα συναισθήματά του με ενσυναίσθηση και σεβασμός στον Άλλον, όλα αυτά μπορούν να εγγυηθούν μια καλύτερη δημοκρατική κοινωνία και ένα σχολείο με πίστη στις δυνατότητες και στη «φωνή» των μαθητών.
Αξίζει να γίνει αναφορά και σε τρεις σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διημερίδας: ο καθ. κ. Θανάσης Νάκας ανακοίνωσε την ίδρυση του μεταπτυχιακού «Ρητορική: θεωρία και πράξη» και το ΔΣ της Ένωσης την έκδοση του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού «Ρητορική Παιδεία» και τη συνεργασία της Ένωσης με το Μουσείο Ηρακλειδών.
Θερμές ευχαριστίες στους υπεύθυνους πολιτιστικών θεμάτων Ν. Αττικής, στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στις εκδόσεις Γρηγόρη, στον κ. Έντζο ντε Παλμίνι, στα μέλη μας Σοφία Χατζή, Πέτρο Δημητρακόπουλο και Νεκταρία Σκουτέλη, που εργάστηκαν εθελοντικά 2 μέρες ασταμάτητα, στους εκλεκτούς ομιλητές που ταξίδεψαν από μακριά αλλά και σε όλους που ήρθαν παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά τους, στους εκπαιδευτικούς που πλούτισαν τη συνάντηση με τις ιδέες και τη θετική διάθεσή τους, στους φοιτητές και στους ενηλίκους που μας έδειξαν ότι η ρητορική είναι, τελικά, μια καλή ενασχόληση και για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και ένα εφόδιο για τον επαγγελματικό βίο, και, φυσικά, στους γονείς και στους μαθητές, που εμπιστεύονται τη ρητορική παιδεία ως ένα παιχνίδι λόγου και σκέψης με πολλαπλά οφέλη.

Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση's photo.
Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση's photo.
Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση's photo.
Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση's photo.
Advertisement