Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

Ιστορικά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (Ε.Κ.Ν.) είναι ένας θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε το 1987 στο Fontainebleau της Γαλλίας ως project ενός σχολείου. Οι πρώτες δυο σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων έλαβαν χώρα στο Fontainebleau, τον Μάρτιο του 1988 και τον Μάρτιο του 1989 αντίστοιχα. Η μεγάλη ανταπόκριση για τις συνόδους αυτές ώθησαν στη διεξαγωγή συνόδων και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Από τότε οι σύνοδοι λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, από το Εδιμβούργο ως τη Θεσσαλονίκη, από τη Γάνδη ως τη Βουδαπέστη και από τη Λισσαβόνα ως το Ελσίνκι.

Σκοπός

Ο κύριος στόχος του Ε.Κ.Ν. είναι να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση και να δώσει στους μαθητές από 16 ως 22 χρόνων την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια θετική και πρακτική εκπαιδευτική εμπειρία. Το Ε.Κ.Ν. αποτελεί ένα φόρουμ στο οποίο νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις, χωρίς κανένα πολιτικό περιορισμό και προκατάληψη. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να ενδιαφερθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και τη δημοκρατική εξέλιξη, να σκεφτούν ανεξάρτητα και να πάρουν προσωπικές πρωτοβουλίες.

Σύνοδοι

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων αριθμεί 36 σωματεία υπό την αιγίδα του, που ευθύνονται για την προώθηση των στόχων και των δράσεων του στην εκάστοτε χώρα. Το Ε.Κ.Ν. οργανώνει 3 διεθνείς, 9-ήμερες συνόδους το χρόνο, κάθε φορά σε διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα και με συμμετοχή 250 ως 300 μαθητών και φοιτητών από 30 και πλέον εθνικότητες. To πρόγραμμα μιας συνόδου χωρίζεται σε τρία μέρη: Teambuilding, Committee Work και General Assembly. Κατά τη διάρκεια του Teambuilding οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε επιτροπές και γνωρίζονται μεταξύ τους μέσα από επικοινωνιακές διαδικασίες τις οποίες καθοδηγούν εξειδικευμένοι teambuilders με διεθνή εμπειρία. Στη συνέχεια ακολουθεί το Committee Work όπου η κάθε επιτροπή συζητάει και δίνει λύσεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα με τη μορφή ψηφίσματος. Τέλος, ακολουθεί το General Assembly (Γενική Συνέλευση), όπου όλες οι επιτροπές συνεδριάζουν μαζί και υπερψηφίζουν ή καταψηφίζουν τα ψηφίσματα που έχουν προκύψει. Τα ψηφίσματα που εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση των Διεθνών Συνόδων, διαβιβάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις συνόδους του Ε.Κ.Ν. έχουν τιμήσει με την παρουσία τους αρχηγοί κρατών, Επίτροποι, Ευρωβουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Ε.Κ.Ν. Ελλάδος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (Ε.Κ.Ν.Ε.) είναι ο επίσημος φορέας του Ε.Κ.Ν. στη χώρα μας. Το Ε.Κ.Ν.Ε είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο συγκροτήθηκε το 1992 και εδρεύει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Στο Ε.Κ.Ν.Ε. έχει ανατεθεί, μεταξύ άλλων, η επιλογή και η προετοιμασία των ελληνικών αποστολών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

Από το 1994, το Ε.Κ.Ν.Ε. διοργανώνει κάθε χρόνο δυο Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής για την προώθηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων και για να δώσει στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας, να έρθουν σε επαφή με τους δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς και να γνωρίσουν συνομηλίκους τους από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Από το 1994, το Ε.Κ.Ν.Ε. διοργανώνει κάθε χρόνο 2 Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, μια χειμερινή και μια εαρινή, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα. Το σωματείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αριθμεί 120 ενήλικα τακτικά μέλη τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση του θεσμού σε εθνικό επίπεδο.

Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην Εθνική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί 10,11 και 12 Απριλίου 2009 στo Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College) θα ασχοληθούν με διαφορετικά θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Οι επίσημες γλώσσες εργασίας είναι τα Αγγλικά κυρίως και τα Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι επιτροπές θα επεξεργαστούν το θέμα τους και θα συντάξουν Σχέδια Ψηφίσματος που θα παρουσιαστούν στη Γενική Συνέλευση.

Τρόπος Συμμετοχής

Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις απευθύνονται σε μαθητές λυκείου, παρ’ όλα αυτά φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να έχουν μια εμπειρία στο Ε.Κ.Ν. μπορούν κάλλιστα να το κάνουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΕΚΝΕ στο e-mail του σωματείου, το οποίο είναι το eyp.greece@gmail.com.