Εγκύκλιος Υπουργείου για Καλλιτεχνικούς Αγώνες

28 Φεβρουρίου 2009: Εκτός Καλλιτεχνικών Αγώνων ο διαγωνισμός ποίησης, πεζογραφίας και ρητορικής: ektakti-enimerosi

Δυστυχώς η πολυαναμενόμενη ένταξη της ρητορικής στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες ματαιώθηκε. Η Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση είχε στείλει, εδώ και τρεις εβδομάδες, αναλυτικό σχέδιο για τη διοργάνωση, το οποίο ελπίζουμε να ληφθεί υπόψη την επόμενη χρονιά.

12 Φεβρουρίου 2009: Η πρώτη εγκύκλιος του Υπουργείου για τους Καλλιτεχνικούς Αγώνες

 Ο στόχος ένταξης της Ρητορικής στους εφετινούς Καλλιτεχνικούς Αγωνες είναι να δοθεί κίνητρο σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της Ελλάδας να ασχοληθούν με την τέχνη του καλώς λέγειν. Εν αναμονή επίσημης εγκυκλίου και οδηγιών (θα δοθεί παράταση υποβολής αιτήσεων) υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επίσημη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν την προετοιμασία των μαθητών. Επιπλέον, θεωρούμε σημαντικό το «άνοιγμα» και σε άλλα ρητορικά αγωνίσματα πέραν της αντιλογίας (debating), όπως είναι ο προτρεπτικός λόγος, ο αυθόρμητος, η ανάγνωση, η θεατρική απόδοση κ.ά. Η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της.

Η παρακάτω εγκύκλιος για τους εφετινούς Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες εστάλη μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στα σχολεία και περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμού και στη Ρητορική. Συγκεκριμένα, οι μαθητές (Γυμνασίου και Λυκείου) θα διαγωνισθούν στην εκφώνηση ενός (προτρεπτικού) λόγου με δικό τους (ελεύθερο) θέμα. Καθώς αναμένονται πολύ πιο συγκεκριμένες οδηγίες (σύμφωνα με ενημέρωση της Διεύθυνσης Αισθητικής Αγωγής) τις επόμενες ημέρες, δεν μπορούμε να περιγράψουμε με περισσότερες λεπτομέρειες αυτόν τον καινούριο (και πολυαναμενόμενο για όλους εμάς) διαγωνισμό. Μπορούμε μόνο να ευχηθούμε να είναι μια καλή αρχή για την ένταξη της Ρητορικής σε όλα τα σχολεία και να εκδηλώσουμε τη διάθεσή μας να στηρίξουμε όποιον συνάδελφο θελήσει να προετοιμάσει τους μαθητές του για αυτό το διαγωνισμό. Επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση enosiritorikis@gmail.com, αποστέλλοντας τα στοιχεία σας (όνομα και επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο). Θα έρθουμε σε επαφή για την αποστολή υλικού και για τον προγραμματισμό επιμορφωτικών συναντήσεων.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου:egkyklios